wtorek, 27 marca 2012

Masło czosnkowe

Niby nic, niby proste, a jakie dobre. Banalne w przygotowaniu. Rewelacyjne w smaku.
 Tylko nie dla wampirów i nielubiących czosnku  :D.


Masło czosnkowe
składniki:
  • 200 g masła 
  • 1 -2  średnie ząbki czosnku
  • 1 ml soli (trochę mniej niż 1/4 łyżeczki)
Masło musi być miękkie. Włożyć od miseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do masła dodać sól, czosnek, wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Gotowe :).


Dobre po prostu do chleba. Rewelacyjna jest bagietka lub bułka pokrojona na kromki, które należy posmarować masłem czosnkowym, złożyć z powrotem w kształt bagietki, zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu. Pyszne do moskoli
Trzeba jeszcze wiedzieć, że czosnek potrzebuje czasu, żeby uwolnić wszystkie swoje smaki i aromaty. Jeśli wydaje się, że jest go za mało, warto odstawić masło na pół godziny i jeszcze raz spróbować. Dopiero wtedy dodawać czosnek. 


Zdjęcie czosnku powstało przy wykonywaniu marcowego zadania Warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Atrię. Tutaj można o tym poczytać. O warsztatach zaś tutaj. Może macie ochotę też się czegoś dowiedzieć i pobawić?

Fotografia kulinarna

5 komentarzy:

  1. Mniam! Lubię takie masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię masło czosnkowe! Przymierzam się do zrobienia swojego od podstaw, śmietankowe już robiłam i wychodzi super, ale z czosnkiem jeszcze nie robiłam. Nadrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię masło czosnkowe. Robię je na swoją zgubę, bo zawsze zjem za dużo ;).
    Ago, co znaczy od podstaw? Wzięłaś mleko i ubiłaś masło śmietankowe?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też robię swoje od podstaw. Jak byłam na wsi to robiłam ze śmietanki z mleka teraz w domku kupuje śmietanę 30% i ubijam później dodaję czosnku wyciśniętego przez praskę i pyszne masełko:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobienie własnoręcznie przeze mnie masła jest jeszcze przede mną. Kusi mnie, żeby spróbować, ale jakoś nie mogę się zebrać. Dostępu do świeżej śmietanki zbieranej z mleka - zazdraszczam. Masło z niej zrobione musi być pyszne :).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...