sobota, 16 marca 2013

Dżem cytrynowy z wanilią

Malutkie brązowe kropeczki. Prawie ich nie widać, a tyle w nich aromatu. Niby prosty dżem, a kojarzy mi się z luksusem. Z obietnicą czegoś niecodziennego.
Cytryna, wanilia, cukier. Odrobina koniaku. Każde z osobna... Nie, wcale nie każde z osobna. Razem się łączą i zaczynają współgrać. Tworzą nowy smak?


Spróbujcie:

Dżem cytrynowy z wanilią

składniki na ok. 5 - 6 słoików o pojemności 200 ml:
  • 1 kg cytryn (najlepiej bez konserwantów)
  • 750 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 50 ml  koniaku
Cytryny umyć, zalać zimną wodą i moczyć co najmniej 24 h w zimnym miejscu (czynność ta ułatwia ich obieranie z albedo). Dwie zostawić w skórce, resztę obrać. Dokładnie oczyścić z białej części (albedo). Wszystkie cytryny przekroić najlepiej wzdłuż na parę części i wyjąć pestki, które odłożyć na bok - będą jeszcze potrzebne. Owoce przepuścić przez maszynkę do mięsa, włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, czubkiem noża wyskrobać ziarenka, włożyć wszystko do garnka. Wymieszać, przykryć, odstawić na parę godzin (na noc) w zimne miejscie.
Pestki zawinąć w muślin lub gazę, włożyć do cytryn. Gotować godzinę mieszając aż dżem zgęstnieje. Wyjąć pestki, obskrobać z powstałej galaretki (dołożyć ją do dżemu). Wyjąć laski wanilii. Wlać koniak, wymieszać i zagotować. Przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut.

Albo jeść od razu...


Nie mogłam sobie odmówić udziału w Waniliowym Weekendzie. Coś mi się wydaje, że czuję do tej akcji sentyment. Pewnie ze względu na wanilię :)

Domowy Wyrób

13 komentarzy:

  1. Znając moje cytrynowe zapędy zjadłabym cały słoik w jeden dzień. Tak jak z lemon curd trzęsie mną, robi się gorąco, wykrzywia, a jem, bo pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lemon curd jeszcze przede mną. Choć już od dawna czeka w kolejce na zrobienie i spróbowanie. Skoro piszesz, że taki dobry, to może się wreszcie zmobilizuję :).

      Usuń
  2. interesująca propozycja. chyba jeszcze się nie spotkałam z żadnym dżemem cytrynowym. podoba mi się i zachęca!

    OdpowiedzUsuń
  3. No i po co ja tu zajrzałam.... teraz MUSZĘ taki dżem zrobić, będę całą noc o nim śniła! :) Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem Aniu, czy były to smaczne sny i czy zrobiłaś i się nie zawiodłaś :).

      Usuń
    2. Tarzynko,zrobiłam! Jest przepyszny!!!! To już kolejny dżem, który tu u Ciebie wypatrzyłam i absolutnie się nie zawiodłam. Idealnie trafiasz w moje smaki :) Dziękuję :)

      Usuń
    3. Bardzo, bardzo się cieszę, że się dżem trafił w Twoje smaki i że Ci smakował. Dużą frajdę mi tym sprawiłaś :)

      Usuń
  4. Tarzynko, nawet nie wiesz jaka mam ochote sprobowac tego dzemu. Juz czuje ten zapach i smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda Basiu, że tak daleko mieszkasz. Wpadłabyś na herbatę i spróbowała. Zapraszam.

      Usuń
  5. Niesamowity, musiał pachnieć obłędnie... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, pachnie, pachnie :). Słoiczki stoją w spiżarce i czekają na swoją kolej.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...