środa, 5 czerwca 2013

Ciasto z truskawkami i lekkim kremem maślankowo-waniliowo-cytrynowym

No i okazało się, że nie umiem robić ciast.
  Ciast idealnych.
Na szczęście potrafię smaczne :).
 Nawet jeśli się okaże, że konsystencja kolejnego nie jest "jak z cukierni", nie będę się przejmować. Najwyżej przełoży się je na talerzyk w kawałkach i zje łyżeczką. Prawda? A ja będę czerpać satysfakcję z tego, że niektórzy po cichutku myślą sobie, że może fajnie by było talerzyk wylizać.
Uświadomiłam sobie ten brak ciastowej biegłości podczas Dnia Sąsiada. Znowu nie wygrałam konkursu. I to nawet nie chodzi o to, że nie zgarnęłam głównej nagrody (fajna była, oj fajna), tylko o SATYSFAKCJĘ. Fruwałabym pod drzewami z dumy jak paw, a tak... nie podrapię się o gałęzie :). Poza tym, do niewygrywania coraz bardziej się przyzwyczajam :).
Dzień Sąsiada to dla mnie coś bardzo fajnego. Małe ojczyzny, lokalne społeczności. Zaczynam je coraz bardziej cenić. Może się starzeję? Jako dziecko żyłam w wielkim blokowisku w dużym mieście. Dużo tam łatwiej o anonimowość. Przeprowadziłam się na przedmieścia, puściłam dzieci do małej, rejonowej szkoły i zaczęłam wsiąkać w społeczność. Z coraz większą radością. Już nawet nie mruczałam pod nosem na kolejne popołudnie spędzone na dekorowaniu sali w szkole, bo wiedziałam, że następnego dnia będzie świetne Święto Szkoły, na którym spotkam znajomych, weźmiemy udział w rodzinnych konkursach, pozbędziemy się powagi, spędzimy miło czas i staniemy się sobie bliżsi, nie anonimowi. Niestety zmieniła się dyrekcja, zmieniła się formuła.
Pojawiła się za to impreza z okazji Dnia Sąsiada. Też spotykam tam znajomych. W przyszłym roku upiekę kolejne ciasto. Wcale niekoniecznie, żeby wygrać. Tylko, żeby podzielić się z innymi (wszystkie ciasta biorące udział w konkursie zostały rozczęstowane wśród chętnych. Ale była wyżerka :) ).
W tym roku Tarzynkę reprezentowało.... . Ciasto w smaku genialne. Z lekkim, maślankowo-cytrynowym kremem i mnóstwem truskawek. 


Ciasto z truskawkami

składniki na formę o średnicy 28 cm:
  • kruche ciasto:
    • 175 g (ok. 1 szklanka) mąki pszennej + do podsypywania
    • 40 g (4 łyżki)  cukru pudru
    • szczypta soli
    • 75 g masła
    • 2 żółtka
    • 2-3 łyżki zimnej wody
    • fasola lub ceramiczne kulki do obciążenia ciasta
  • krem: 
    • 1 szklanka maślanki
    • 3 żółtka
    • 55 g (1/4 szklanki) cukru
    • 30 g (3 łyżki) mąki
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego  (lub 1 łyżka cukru waniliowego)
    • skórka i sok z 1 cytryny
    • 100 ml śmietanki 30%
  • owoce do przybrania - np. ok. 1/2 kg truskawek
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i sól. Wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę. Szybko wszystko razem posiekać nożem. Uformować kopczyk, zrobić w nim wgłębienie, do którego wbić żółtka i 2 łyżki wody. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć, można dodać 1łyżkę wody. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem, jak bez, to do 190).
Okrągłą formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto cienko rozwałkować podsypując w razie konieczności mąką. Wylepić ciastem formę. Nakłuć je widelcem. Wyciąć z papieru do pieczenia koło o średnicy trochę większej niż średnica formy. Położyć na cieście, wysypać nań fasolę lub ceramiczne kulki. Zapiekać ok. 10 minut. Zdjąć papier z fasolą/kulkami. Piec ciasto jeszcze ok. 20 minut aż nabierze jasnozłotego koloru. Wystudzić na kratce.
W garnku wymieszać maślankę najpierw z zółtkami, potem z cukrem, mąką i solą. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową). Zdjąć z ognia, gdy masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Dodać ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Szybko i mocno wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Odstawić do wystygnięcia. Dobrze jest od czasu do czasu pomieszać, by nie zrobił się kożuch.
Ubić na sztywno śmietankę. Wymieszać z masą. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć owoce. Schłodzić przez co najmniej 30 minut przed podaniem.



Robiłam to ciasto wcześniej i było ok. Widać dopadł mnie konsystencyjny peszek :). Nic to, i tak zostało zjedzone do ostatniego okruszka :).
Można je robić z truskawkami, ale też malinami, jeżynami, porzeczkami, jagodami i borówką amerykańską. I pewnie jeszcze z mnóstwem owoców, które mi w tej chwili nie przyszły do głowy.

Ciasto zamiast zagniatać na stolnicy, robię w malakserze. Można trzymać je surowe w lodówce 2-3 dni. Można też zamrozić (do 3 miesięcy).

Przepis znaleziony w książce "Rok w kuchni. Wiosna/lato."

Czerwone owoce w roli głównej

8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na poznanie sąsiadów :)Pysznie,
    z truskawkami to zjem wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajni sąsiedzi to skarb. Cieszę się, że ciasto wydaje Ci się pyszne. Pewnie to przez te truskawki :)

      Usuń
  2. Tarzynko jak zwykle mnie kusisz... to musi być przepyszne ciasto... ale bym zjadła.... :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak Aniu, powinnam się domyślić, że to Twoje smaki. Jesteś jeszcze na odwyku słodyczowym? Jeśli tak, to zaczynam mieć wyrzuty sumienia. Bo krem pyszny, leciutki, świetnie grający z truskawkami... :)

      Usuń
  3. Bardzo mi się podoba taki Dzień Sąsiada. Moi Rodzice, choć też mieszkają w bloku, mają najlepszych sąsiadów pod słońcem, czego im trochę zazdroszczę, ja bowiem moich nie znam nawet z widzenia...
    A ciasto wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry sąsiad to skarb. Niestety moi najbliżsi do wspaniałych nie należą. Tym bardziej cieszy Dzień Sąsiada, można się zbliżyć z tymi trochę dalszymi :). Cieszę się, że ciasto Ci się podoba.

      Usuń
  4. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award. Pytania znajdziesz tu: http://domowa-cukiernia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html Mam nadzieję, że weźmiesz udział w zabawie:) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, czuję się wyróżniona i zaszczycona. Bardzo, bardzo dziękuję za wytypowanie. Głupio mi, ale niestety nie dam rady wziąć udziału w zabawie. Po prostu nie znajdę czasu i energii. Bardzo przepraszam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...