sobota, 29 czerwca 2013

Tort mocno czekoladowy, czyli mój mąż i pedał.

Czy to słuszne podarować własnemu, osobistemu mężowi na urodziny pedała? A nawet dwóch? Do tego nie byle jakiego, tylko z takimi jakimiś wypustkami? Chodzę i się zastanawiam. Tak mam się nim (znaczy mężem) dzielić z jakimiś pedałami? Na razie myślę, że mnie z ich powodu nie zostawi, ale kto wie? W każdym razie na pewno będzie im poświęcał czas (zamiast mnie :P).
Te pedały do tego będą generować koszty. Przynajmniej jedne. Znaczy się o jednych wiem.
Z drugiej strony skoro mu się marzą, a ja go kocham... Może jednak mu podaruję. Tylko czy będzie mu się podobał taki, którego ja wybiorę?


Tort mocno czekoladowy

składniki na tort o średnicy 20 cm:
  • wafel migdałowy:
    • 1 białko
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub białego octu winnego
    • 50 g mielonych migdałów
    • 30 g cukru
    • 1 łyżka bułki tartej lub kaszki kukurydzianej
  • ok. 100 - 130 ml konfitury malinowej
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 3 tabliczki (300 g) czekolady o zawartości kakao 70 %
  • ewentualnie tarta czekolada do ozdobienia
Upiec wafel migdałowy. W tym celu ubić na sztywno białko. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny lub ocet i stopniowo cukier. Wmieszać mielone migdały i bułkę tartą (lub kaszkę kukurydzianą - dla bezglutenowców). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować ubitą masę (warstwa powinna mieć grubość ok. 2 - 3 mm). Piec ok. 45 minut w temperaturze 140   (z termoobiegiem, bez w 150 stopniach) aż lekko się zezłoci. Wystudzić na kratce.
Czekoladę roztopić w naczyniu postawionym nad garnkiem z gotującą się wodą (naczynie nie powinno dotykać powierzchni wody). Wystudzić (może być lekko ciepła, nie powinna zacząć zastygać). Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Dobrze wymieszać.
Na wafel nałożyć obręcz do tortów (lub obręcz z tortownicy). Posmarować go cienką warstwą konfitury malinowej. Wyłożyć ubitą śmietanę z czekoladą. Wyrównać powierzchnię. Ewentualnie ozdobić tartą czekoladą (lub jakoś inaczej). Schłodzić w lodówce co najmniej 2 - 3 godziny.
Przed podaniem obręcz z zewnątrz opalić palnikiem (takim do creme brulee) lub nożem oddzielić tort od obręczy.


Jak juz strasznie mi się nie chce, to robię ten tort na kupnym, zwykłym waflu, ale jednak to nie to samo. Konfiturę malinową można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki. Też pysznie. Aby zrobić tort o średnicy 28 cm należy podwoić proporcje. W wersji z kaszką kukurydzianą jest bezglutenowy. Nie da się go zjeść dużo, to też zaleta, prawda? Można go przygotować wcześniej. Wafel jest dobry nawet 2 - 3 tygodnie (zawinięty w papier i przechowywany w suchym miejscu), tort w lodówce można przechowywać parę dni, nawet tydzień. W sezonie zdarza mi się po prostu zmiksować maliny  i zamiast konfiturą, pokryć wafel musem bez cukru. Choć trudno w to uwierzyć - jest wtedy prawie montignacowy (oprócz wafla - on jest naprawdę cieniutki)  ;).
Do krojenia nie trzeba używać ostrego noża, ale warto korzystać z babcinych sposobów i trzymać w pogotowiu szklankę z gorącą wodą. Gdy się go w niej moczy, to masa mniej oblepia ostrze i jest łatwiej.

Dalej uważam, że jeżdżenie na rowerze z nogami przyczepionymi na twardo do pedałów jest jakieś dziwne. Nawet zahacza o perwersję. Co tam, niech ma. Kupię mu te pedały. I dam. Buty do nich niech se sam przymierza :). A tort wyszedł mniamuśny :).

Tort dla fitnesski Desery z Kremówką

6 komentarzy:

  1. Obłędne ciacho!:)

    Co do męża (tzn. prezentu dla niego), jeśli lubi mieć stopy "wmontowane" do roweru, to co tu poradzić ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, jest obłędne. Bardzo, bardzo je lubimy. :)

      Usuń
  2. Tort wygląda obłędnie, połączenie malin i czekolady to jest to ! Nigdy nie piekłam wafli, chętnie zrobię ten tort na najbliższą rodzinna urodzinową okazję.najlepsze życzenia dla męża i udanego pedałowania :)Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, mam nadzieję, że trafi w Wasze gusta. Tak jak w nasze :).

      Usuń
  3. Tarzynko jak zwykle kusisz :) A ja na ten prawie montignacowy torcik polecę na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I coś mi się wydaje, że nie będziesz żałowała. Jest pyszny, ja go uwielbiam. I nie tylko ja :).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...