sobota, 17 sierpnia 2013

Sałatka z bobu z pomidorem


Moje tegoroczne odkrycie. Smaki grające ze sobą perfekcyjnie. Bób i pomidor, zaostrzony cebulą, podkręcony serem. A wszystko połączone aksamitem oliwy. Wakacyjne śniadanie robione szybciutko, a jedzone leniwie. Bo nigdzie się nie spieszy, bo nic nie trzeba, bo to czas dla siebie z rodziną i przyjaciółmi. Chwilo trwaj.

 
Sałatka z bobu z pomidorem

składniki:
  • 2 garście ugotowanego bobu
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cebula
  • 3 grube plastry sera (twardy kozi, typu feta, z Wiżajn - wszystkie pasują)
  • ew. 1 łyżka listków macierzanki lub tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
Bób obrać ze skórki. Pomidor i ser pokroić w kostkę. Cebulę obrać i cienko pokroić w plasterki. W misce wymieszać bób, pomidor, cebulę, ser i oliwę. Posypać listkami macierzanki. Ewentualnie dosolić. Pysznie smakuje z grzankami z żytniego chleba.

Śniadanie się skończyło. Chwila minęła. Sałatka wyjedzona do ostatniego kawałeczka. Najgorsze, że wakacje zaczynają być w czasie przeszłym, a i sezon na bób się kończy... Zostają pomidory :).

Warzywa Strączkowe - edycja letnia Amore pomodori!

2 komentarze:

  1. szybko, smacznie i bez zbędnych ulepszeń. tak, jak lubię. prosto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię szybko, prosto i smacznie :). Fajnie, że Ci się podoba.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...