poniedziałek, 28 października 2013

Ciasteczka krówki

 
Jesień. 
Spadające liście i kasztany.
Nostalgia i odlot.
Dekadencja. 
Opium? kokaina? czy... ciasteczka krówki?
Malutkie kosteczki, słodkie i uzależniające. 


Ciasteczka krówki

składniki na dużą prostokątną blachę np. 26cm x 38cm:
  • 500 g mleka w proszku
  • 450 g miękkiego masła
  • 400 g cukru pudru
  • 4 żółtka
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Masło utrzeć na puch, ucierając dodać stopniowo żółtka i cukier puder. Na koniec dodać przesiane mleko i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na nim ciasto, wyrównać.
Piec ok. 30-45 minut aż ciasto będzie miało barwę cukierków krówek.
Wystudzić na kratce aż trochę stwardnieje. Pokroić na małe kostki, takie na jeden kęs. 

 

Przepisem na ciasteczka krówki podzieliła się Leoni na forum Kuchnia i życie. Zmniejszyłam w nim tylko ilość cukru (z 500 g na 400 g - wydaje mi się, że wystarcza, a i tak jest go dużo). Bardzo nam przypadły do gustu. Nie tylko nam zresztą. Wyniesione w świat zyskały wielu fanów :).

Ciasteczko za ciasteczkiem, gorąca herbata, słońce, taras, Kasia Nosowska i Agnieszka Osiecka: Kokaina... Nastrój snuje się jak babie lato :).


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I bez pszenicy :), tylko mam wątpliwości, czy to je ratuje pod względem dietetycznym. Nic to, pyszne są. Moje dzieci się bardzo cieszą, jak je upiekę. Właściwie nie tylko one :).

      Usuń
  2. Takie ciasteczka z pewnością świetnie działają jako poprawiacze humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie i bardzo jesiennie. Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu. Pyszne są i kuszą niesamowicie :).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...