poniedziałek, 14 października 2013

Ciastka z jabłkami i cynamonem

Jesienny sezon na jabłka. Antonówki, kosztele, szara reneta. Kwaskowate, aromatyczne, świetne we wszelkiego rodzaju wypiekach. Pysznych szarlotkach. Ale nie tylko. Też w ciasteczkach.
Lubię je. Wyjmuję masło, by zmiękło. Odważam, odmierzam, przygotowuję resztę składników. A potem tylko po kolei dorzucam do misy miksera. Fajnie. Kopczyki ciasta na blachę, piekarnik, posypać cukrem pudrem i... no niestety, trzeba poczekać, by nie poparzyć palców i języków.
Jabłko i cynamon. Lubię ten duet...szczególnie w towarzystwie herbaty.


Ciastka z jabłkami i cynamonem

składniki:
  • 4 średnie jabłka (ok. 550 g)
  • 250 g masła
  • 125 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (jeśli z termoobiegiem, gdy bez niego - do 200 stopni).
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w nie za dużą kostkę. Przełożyć do miski, zasypać 1 łyżką cukru waniliowego i 1łyżeczką cynamonu.
W misce utrzeć masło. Dodać po łyżce cukier pomieszany z 1 łyżką cukru waniliowego i 1 łyżeczką cynamonu. Następnie stopniowo jajka. Dalej ucierając  dodać partiami mąkę. Wymieszać z jabłkami pokrojonymi w kostkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką kopczyki ciasta o wysokości 1-1,5 cm  zachowując odstępy (ciastka trochę się rozpływają podczas pieczenia). Bardzo wygodnie jest posłużyć się małą gałkownicą do lodów. Piec 20 minut. Studzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.


Ciasteczka są najlepsze tego samego dnia, aczkolwiek można je przechowywać przez parę dni np. w puszce. Wcale nie wymagają kwaśnych jabłek. Dobre są też z innymi gatunkami, nie tylko z tymi wymienionymi na górze. Tylko jeśli użyje się słodkich jabłek, to przed posypaniem cukrem pudrem warto sprawdzić, czy nie są wystarczająco słodkie.
Mi wyszły 3 blachy ciasteczek, ale ich ilość zależy od tego, jak duże kopczyki się robi.

Przepis znaleziony na cincin. Piekę je od lat i bardzo nam smakują.

Jabłko z cynamonem

4 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, jabłka + cynamon to jest to co o tej porze roku smakuje najlepiej ;) pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne :) Takie mini szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście świetne. Bardzo je lubimy. Choć szarlotki mi się kojarzą raczej z dużą ilością jabłek razem, a w tych ciasteczkach są porozrzucane niczym rodzynki na przykład :).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...