tag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post7914126511447575967..comments2024-02-05T06:03:28.956+01:00Comments on tarzynkowo: Borodinsky - rosyjski chleb żytni na zakwasie z kolendrąTarzynkahttp://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-75005573888749052022018-04-23T18:41:37.354+02:002018-04-23T18:41:37.354+02:00Wyszedł super. Urósł też dość szybko. Bardzo dobry...Wyszedł super. Urósł też dość szybko. Bardzo dobry, a zakwas mam mocny prawie 3 letni, regularnie karmiony. Dziękuję za przepis.annjoophttps://www.blogger.com/profile/01182320749400431384noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-43231159832780994232018-04-20T20:08:20.065+02:002018-04-20T20:08:20.065+02:00Jest szansa, że na Twoim aktywnym zakwasie ten chl...Jest szansa, że na Twoim aktywnym zakwasie ten chleb wyjdzie. Ja go piekę na zakwasie trzy razy odkarmionym (czyli wyjmuję z lodówki, odmierzam 80g - to nie jest dużo, mieszam z 100 ml wody i 100 ml mąki żytniej i wkładam do piekarnika z lampką - tam jest ok. 40 stopni. Po ośmiu-dwunastu godzinach znowu dodaję po 100 ml wody i mąki, mieszam i wstawiam do piekarnika już bez lampki też na 8-12godzin. Po tym czasie ostatni raz mieszam z mąką i wodą i zostawiam na blacie. Po ok 8-12 godzinach jest gotowy). Wbrew pozorom bardziej skomplikowanie się czyta niż robi. Taki trzy razy odkarmiony zakwas jest mocniejszy niż Twój aktywny. Jednak jeśli wychodzą Ci chleby, to można spróbować po prostu dać 450 g "aktywnego zakwasu" (najwyżej ciasto będzie trochę dłużej wyrastało). Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-89161904721024515102018-04-19T20:44:52.827+02:002018-04-19T20:44:52.827+02:00Mam pytanie, czy te 450 g zakwasu, to chodzi o zak...Mam pytanie, czy te 450 g zakwasu, to chodzi o zakwas aktywny? Od roku piekę chlebki na tzw. aktywnym zakwasie (wyjmuję z lodówki, dokarmiam i po 8 godz. używam do chleba), co prawda tylko dwa rodzaje, chciałabym spróbować czegoś innego.annjoophttps://www.blogger.com/profile/01182320749400431384noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-42461796638794102752013-10-25T13:43:33.403+02:002013-10-25T13:43:33.403+02:00Tastes delicious too. It's my pleasure.Tastes delicious too. It's my pleasure. Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-41113799983456265292013-10-18T11:19:28.954+02:002013-10-18T11:19:28.954+02:00Tak po cichu Ci się przyznam, że lekki wulkan wysz...Tak po cichu Ci się przyznam, że lekki wulkan wyszedł. Starałam się oczywiście, bo zdjęcia i... wiesz jak to jest :). Na szczęście udało się tak zrobić fotki, że nie widać. <br />Widać, że chleb pyszny, bo lubiany jest powszechnie. Cieszę się, że Ci o nim przypomniałam :). Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-15967864264790130072013-10-18T11:17:37.900+02:002013-10-18T11:17:37.900+02:00Bardzo się cieszę, że Ci się podoba. ZapraszamBardzo się cieszę, że Ci się podoba. ZapraszamTarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-36915290708344381572013-10-18T11:17:10.197+02:002013-10-18T11:17:10.197+02:00No rosyjski, czyli podstawowa receptura z Rosji. T...No rosyjski, czyli podstawowa receptura z Rosji. Tak przynajmniej piszą. Jak w tym roku byłam na Litwie, to też widziałam w sprzedaży Borodinsky. Drogi strasznie, nie kupiłam. Chciałam taki typowy litewski - z tym coraz tam trudniej. Prędzej w Suwałkach lub Sejnach się dostanie. <br />A że z kolendrą - nie wiem, czy do końca tradycyjnie, ale pysznie. Uwielbiam jej smak.Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-64428098864944222592013-10-17T19:55:12.342+02:002013-10-17T19:55:12.342+02:00I ja bardzo lubię ten chleb, dawno go nie piekłam ...I ja bardzo lubię ten chleb, dawno go nie piekłam i zachęciłaś mnie Tarzynko :) Pięknie Ci wyszedł. Pozdrawiam serdecznieMałgosia i Piotrhttps://www.blogger.com/profile/16789689193183355348noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-77371213041366359172013-10-17T08:21:44.459+02:002013-10-17T08:21:44.459+02:00Zaglądam tu do Ciebie i co ja widzę- wspaniałe prz...Zaglądam tu do Ciebie i co ja widzę- wspaniałe przepisy a w szczególności piękne domowe chleby. Będę zaglądać częściej. Pozdrawiam :) Ivkahttps://www.blogger.com/profile/09028471558419832494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-31899243373685409812013-10-16T18:27:34.358+02:002013-10-16T18:27:34.358+02:00Piękny. Ale że rosyjski z kolendrą!? ;DPiękny. Ale że rosyjski z kolendrą!? ;DPatyskahttps://www.blogger.com/profile/15623041480462265240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-71596820145380931572013-10-16T16:59:42.703+02:002013-10-16T16:59:42.703+02:00Ot, kłopot z tą nielubiącą rodziną. Bo chleb pyszn...Ot, kłopot z tą nielubiącą rodziną. Bo chleb pyszny, jak sama wiesz :)Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-82072234241906103902013-10-16T16:58:57.694+02:002013-10-16T16:58:57.694+02:00Tatterowiec też jest dobry :)
SerdecznościTatterowiec też jest dobry :)<br />SerdecznościTarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-3660230594232087342013-10-16T16:57:54.493+02:002013-10-16T16:57:54.493+02:00Będę trzymać kciuki, żeby się udało :)Będę trzymać kciuki, żeby się udało :)Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-49786335934415691972013-10-16T15:58:32.039+02:002013-10-16T15:58:32.039+02:00Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź :) Znalazłam dzie...Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź :) Znalazłam dziewczynę z Tarnowskich Gór i chyba się na początek do niej zgłoszę po zakwas;) Zachęciłaś mnie do tego żeby upiec swój chleb, tak więc jutro z rana lecę po mąkę chlebową :) pozdrawiam Potworki i spółkahttps://www.blogger.com/profile/07278446994009038811noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-42281710586007362502013-10-16T14:27:36.186+02:002013-10-16T14:27:36.186+02:00I ja bardzo lubie ten chleb! Twój wygląda bardzo a...I ja bardzo lubie ten chleb! Twój wygląda bardzo apetycznie. Te ziarenka kolendry mnie kusza, chociaż moja rodzina akurat ich nie lubi.<br />wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-26103769272286249292013-10-16T13:13:09.930+02:002013-10-16T13:13:09.930+02:00Tarzynko, to ja mam tak samo z Tatterowcem. To chl...Tarzynko, to ja mam tak samo z Tatterowcem. To chleb do którego wracam w chwilach piekarniczego zwątpienia. To chleb, którego kromka jest w stanie ukoić każdą wewnętrzną rozterkę.<br /><br />pozdrawiam ciepło!ewe.kotthttps://www.blogger.com/profile/08367787406428163107noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-83856120649930512832013-10-16T11:12:52.648+02:002013-10-16T11:12:52.648+02:00Zupełnie nie ma się czego bać. Zakwas nie jest ani...Zupełnie nie ma się czego bać. Zakwas nie jest ani straszny ani trudny. Wiesz, że jest zakwasowa mapa Polski: http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.html ? Możesz znaleźć kogoś, kto niedaleko Ciebie mieszka i podzieli się z Tobą zakwasem - zawsze wtedy łatwiej zacząć. Zapraszam też do siebie, tylko nie wiem, czy jednak nie mieszkamy daleko od siebie. <br />Ja swoją przygodę z chlebami na zakwasie zaczynałam od Emigranta: http://tarzynkowo.blogspot.com/2012/03/chleb-sie-chlebie-chleb.html . Nie trzeba mieć zakwasu, a to taki "prawdziwy" chleb. Pyszny jest taki chleb upieczony w domu :).<br />Serdeczności.Tarzynkahttps://www.blogger.com/profile/01413920434595459090noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5220345519437431829.post-75772869326638979602013-10-16T11:04:24.611+02:002013-10-16T11:04:24.611+02:00Wygląda bardzo smacznie :) Powiem Ci szczerze, że ...Wygląda bardzo smacznie :) Powiem Ci szczerze, że ja się boję robić zakwas, nie wiem dlaczego, nigdy go nie robiłam, ale wydaje mi się bardzo trudny ;) pozdrawiamPotworki i spółkahttps://www.blogger.com/profile/07278446994009038811noreply@blogger.com