Co się robi, jak nierozsądnie kupiło się dużo za dużo ekologicznych cytryn? Przerabia się je. :)
To może być nawet fajne: taka cytrynowa, żółta twórczość. Odrobina kreatywności w życiu.
Spakowałam owoce kreatywności w słoiki. Niektóre mieszam (nalewka farmaceutów), niektóre się przegryzają. Wszystkie kuszą kolorem (no, może serek z nalewki niekoniecznie kusi, ale w słoju jest barwnie ;) ). Chodzę i myślę: jak sfotografować kolejny dżem, żeby nie było tak samo? To też może być twórcze.
Wymyśliłam, otworzyłam dżem, spróbowałam troszeczkę. Mało słodka, lekko kwaskowata skondensowana cytrynowość z lekkim akcentem rozmarynu. Jestem zachwycona: smakiem, kolorem, zapachem. Warto było go zrobić.
Dżem cytrynowy z rozmarynem
To nie jest typowy, słodki dżem. Dominuje w nim cytrynowość i kwaśny smak. Soli w nim nie czuć, ona tylko łagodzi kwaśność. Myślę, że ten dżem pasuje zarówno do dań słodkich, jak i na przykład do serów.
Dżem z rozmarynem? Kwiecień plecień przeplata smaki?
składniki na ok. 7 słoiczków o pojemności 130 ml:
- 1 kg cytryn (najlepiej bez konserwantów)
- 500 g cukru
- 2 ziarna zielonego kardamonu (same środki)
- 1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynu (obranych z 1 sporej lub 2 mniejszych gałązek)
- spora szczypta soli (ok. 1/8 łyżeczki)
Cytryny umyć, zalać zimną wodą i moczyć co najmniej 24 h w
zimnym miejscu (czynność ta ułatwia ich obieranie z albedo). Dwie
zostawić w skórce, resztę obrać. Dokładnie oczyścić z białej części
(albedo). Wszystkie cytryny przekroić najlepiej wzdłuż na parę części i
wyjąć pestki, które odłożyć na bok - będą jeszcze potrzebne. Owoce
przepuścić przez maszynkę do mięsa, włożyć do garnka z grubym dnem,
zasypać cukrem. Wymieszać, przykryć,
odstawić na parę godzin (na noc) w zimne miejscie.
Pestki zawinąć w
muślin lub gazę, włożyć do cytryn. Gotować godzinę mieszając, aż dżem
zgęstnieje. Wyjąć pestki, obskrobać z powstałej galaretki (dołożyć ją do
dżemu). Dodać sól, kardamon (rozetrzeć go w moździerzu lub drobno pokroić) i rozmaryn. Wymieszać i zagotować.
Przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut.
To nie jest typowy, słodki dżem. Dominuje w nim cytrynowość i kwaśny smak. Soli w nim nie czuć, ona tylko łagodzi kwaśność. Myślę, że ten dżem pasuje zarówno do dań słodkich, jak i na przykład do serów.
Dżem z rozmarynem? Kwiecień plecień przeplata smaki?
A cytrynki kiszone zrobiłaś?
OdpowiedzUsuńZrobiłam, dochodzą w lodówce i czekają na spróbowanie :)
UsuńUwielbiam dodatek ziół do owoców! Z rozmarynem robiłam jabłkowe muffiny, bazylia najlepiej łączy mi się z morelami lub truskawkami. Dżem cytrynowy brzmi super!!!
OdpowiedzUsuńOch, Mariszko, umknął mi Twój komentarz. Przepraszam. Połączenie bazylii z truskawkami może być interesujące. Dobrze, że teraz o nim przeczytałam - wypróbuję na pewno. Dzięki, że do mnie zajrzałaś.
Usuń:)
OdpowiedzUsuńRozmaryn z cytryną? Ciekawe, niecodzienne połączenie - na pewno smakuje fantastycznie! Ja, nie mam czasu na samodzielne przygotowywanie przetworów, dlatego często je kupuję. Zazwyczaj wybieram produkty firmy https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe
OdpowiedzUsuń