czwartek, 4 kwietnia 2013

Skondensowana cytrynowość - dżem cytrynowy z rozmarynem.

Co się robi, jak nierozsądnie kupiło się dużo za dużo ekologicznych cytryn? Przerabia się je. :)
To może być nawet fajne: taka cytrynowa, żółta twórczość. Odrobina kreatywności w życiu. 
Spakowałam owoce kreatywności w słoiki. Niektóre mieszam (nalewka farmaceutów), niektóre się przegryzają. Wszystkie kuszą kolorem (no, może serek z nalewki niekoniecznie kusi, ale w słoju jest barwnie ;) ). Chodzę i myślę: jak sfotografować kolejny dżem, żeby nie było tak samo? To też może być twórcze. 


 Wymyśliłam, otworzyłam dżem, spróbowałam troszeczkę. Mało słodka, lekko kwaskowata skondensowana cytrynowość z lekkim akcentem rozmarynu. Jestem zachwycona: smakiem, kolorem, zapachem. Warto było go zrobić.


Dżem cytrynowy z rozmarynem

składniki na ok. 7 słoiczków o pojemności 130 ml:
  • 1 kg cytryn (najlepiej bez konserwantów)
  • 500 g cukru
  • 2 ziarna zielonego kardamonu (same środki)
  • 1/2 łyżki posiekanych listków rozmarynu (obranych z 1 sporej lub 2 mniejszych gałązek)
  • spora szczypta soli (ok. 1/8 łyżeczki)
Cytryny umyć, zalać zimną wodą i moczyć co najmniej 24 h w zimnym miejscu (czynność ta ułatwia ich obieranie z albedo). Dwie zostawić w skórce, resztę obrać. Dokładnie oczyścić z białej części (albedo). Wszystkie cytryny przekroić najlepiej wzdłuż na parę części i wyjąć pestki, które odłożyć na bok - będą jeszcze potrzebne. Owoce przepuścić przez maszynkę do mięsa, włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem. Wymieszać, przykryć, odstawić na parę godzin (na noc) w zimne miejscie.
Pestki zawinąć w muślin lub gazę, włożyć do cytryn. Gotować godzinę mieszając, aż dżem zgęstnieje. Wyjąć pestki, obskrobać z powstałej galaretki (dołożyć ją do dżemu). Dodać sól, kardamon (rozetrzeć go w moździerzu lub drobno pokroić) i rozmaryn. Wymieszać i zagotować. Przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut.


To nie jest typowy, słodki dżem. Dominuje w nim cytrynowość i kwaśny smak. Soli w nim nie czuć, ona tylko łagodzi kwaśność. Myślę, że ten dżem pasuje zarówno do dań słodkich, jak i na przykład do serów.

Dżem z rozmarynem? Kwiecień plecień przeplata smaki?

Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam, dochodzą w lodówce i czekają na spróbowanie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam dodatek ziół do owoców! Z rozmarynem robiłam jabłkowe muffiny, bazylia najlepiej łączy mi się z morelami lub truskawkami. Dżem cytrynowy brzmi super!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och, Mariszko, umknął mi Twój komentarz. Przepraszam. Połączenie bazylii z truskawkami może być interesujące. Dobrze, że teraz o nim przeczytałam - wypróbuję na pewno. Dzięki, że do mnie zajrzałaś.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...