poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Już czas nastawić zakwas na wielkanocny żurek



To nic trudnego. Parę składników wkłada się do glinianego naczynia (może być też słoik), miesza się i czeka.
 Zapach tańczy po kuchni, zapuszcza do pokoi.
Obiecuje pychoty ;).

Zakwas na żurek
składniki na ok. 1,5 litra zupy:
  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej (2000)
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • kromka razowego chleba na zakwasie
Czosnek obrać i pokroić na dowolne kawałki. W naczyniu wymieszać wszystkie składniki. Na wierzchu położyć chleb. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po ok. pięciu dniach pięknie pachnie i ma kwaskowaty smak. Jest gotowy.
Można od razu zużyć. W lodówce wytrzymuje kilkanaście dni.


Nie dodaję kromki chleba, tylko łyżkę chlebowego zakwasu żytniego, który przyspiesza cały proces i po 2-3 dniach mam już gotowy żurek.
Każdy ma inny smak, ale ja tę porcję (przecedzoną) dodaję mniej więcej do 1l wywaru (może być z samych jarzyn, lub z dodatkiem grzybów suszonych, może być z gotowania szynki, kiełbasy, żeberek wędzonych). Wcześniej w wywarze gotuję zazwyczaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Można dodać gotowane jajko (najlepiej od kury z wolnego wybiegu), pokrojoną białą kiełbasę. Co kto lubi. Pysznie smakuje przyprawiony majerankiem i chrzanem. 


Wpis dodaję do akcji:

2 komentarze:

  1. bardzo ładne zdjęcia.
    na żur już powoli czas!
    ach, mam takie same kamionkowe garnki ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie ;)
      Pewnie lubisz te garnki? Ja swoje bardzo. ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...