To nic trudnego. Parę składników wkłada się do glinianego naczynia (może być też słoik), miesza się i czeka.
Zapach tańczy po kuchni, zapuszcza do pokoi.
Obiecuje pychoty ;).
Zapach tańczy po kuchni, zapuszcza do pokoi.
Obiecuje pychoty ;).
Zakwas na żurek
składniki na ok. 1,5 litra zupy:
- 1/3 szklanki mąki żytniej razowej (2000)
- 2 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- kromka razowego chleba na zakwasie
Można od razu zużyć. W lodówce wytrzymuje kilkanaście dni.
Nie dodaję kromki chleba, tylko łyżkę chlebowego zakwasu żytniego, który przyspiesza cały proces i po 2-3 dniach mam już gotowy żurek.
Każdy ma inny smak, ale ja tę porcję (przecedzoną) dodaję mniej więcej do 1l wywaru (może być z samych jarzyn, lub z dodatkiem grzybów suszonych, może być z gotowania szynki, kiełbasy, żeberek wędzonych). Wcześniej w wywarze gotuję zazwyczaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Można dodać gotowane jajko (najlepiej od kury z wolnego wybiegu), pokrojoną białą kiełbasę. Co kto lubi. Pysznie smakuje przyprawiony majerankiem i chrzanem.
Wpis dodaję do akcji:
bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńna żur już powoli czas!
ach, mam takie same kamionkowe garnki ;]
Dzięki wielkie ;)
UsuńPewnie lubisz te garnki? Ja swoje bardzo. ;)