Niby nic, niby proste, a jakie dobre. Banalne w przygotowaniu. Rewelacyjne w smaku.
Tylko nie dla wampirów i nielubiących czosnku :D.
Masło czosnkowe
składniki:
- 200 g masła
- 1 -2 średnie ząbki czosnku
- 1 ml soli (trochę mniej niż 1/4 łyżeczki)
Masło musi być miękkie. Włożyć od miseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do masła dodać sól, czosnek, wszystko dokładnie wymieszać widelcem. Gotowe :).
Dobre po prostu do chleba. Rewelacyjna jest bagietka lub bułka pokrojona na kromki, które należy posmarować masłem czosnkowym, złożyć z powrotem w kształt bagietki, zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu. Pyszne do moskoli.
Trzeba jeszcze wiedzieć, że czosnek potrzebuje czasu, żeby uwolnić wszystkie swoje smaki i aromaty. Jeśli wydaje się, że jest go za mało, warto odstawić masło na pół godziny i jeszcze raz spróbować. Dopiero wtedy dodawać czosnek.
Mniam! Lubię takie masełko :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię masło czosnkowe! Przymierzam się do zrobienia swojego od podstaw, śmietankowe już robiłam i wychodzi super, ale z czosnkiem jeszcze nie robiłam. Nadrobię:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię masło czosnkowe. Robię je na swoją zgubę, bo zawsze zjem za dużo ;).
OdpowiedzUsuńAgo, co znaczy od podstaw? Wzięłaś mleko i ubiłaś masło śmietankowe?
Ja też robię swoje od podstaw. Jak byłam na wsi to robiłam ze śmietanki z mleka teraz w domku kupuje śmietanę 30% i ubijam później dodaję czosnku wyciśniętego przez praskę i pyszne masełko:-)
OdpowiedzUsuńZrobienie własnoręcznie przeze mnie masła jest jeszcze przede mną. Kusi mnie, żeby spróbować, ale jakoś nie mogę się zebrać. Dostępu do świeżej śmietanki zbieranej z mleka - zazdraszczam. Masło z niej zrobione musi być pyszne :).
Usuń