sobota, 1 września 2012

Bulion warzywny

Baza. 
Podstawa. 
Walka z moim lenistwem, żeby był. 
Żeby zupy miały więcej smaku.


Bulion warzywny
składniki:
  • ok. 600 g marchewki
  • ok. 300 g pietruszki
  • 1/2 (ok. 160 g) średniego selera
  • 1/2 (ok. 100 g) pora
  • 1 spora (ok. 200 g) cebula
  • ew. 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku (lub ok. 6 listków świeżego)
  • 1 łyżeczka tymianku (lub 4-5 gałązek świeżego)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • ok. 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • ew. 2 łyżki dobrego oleju
  • 2 litry wody
Opcja dla pracowitych: obrać i pokroić w kostkę cebulę, obrać czosnek. W garnku rozgrzać olej i je zeszklić - leciutko, nie rumienić. Zalać gorącą wodą. Ten etap można spokojnie pominąć, choć może bulion wychodzi wtedy odrobinę smaczniejszy.
Opcja dla mniej pracowitych: umyć warzywa i zioła. Obrać marchewki, pietruszki, selera, cebulę i czosnek. Do garnka nalać wodę.
Włożyć wszystkie składniki. Gotować do miękkości warzyw. Trochę wystudzić i przecedzić.


Z części warzyw można zrobić sałatkę jarzynową.

Odkąd jestem posiadaczką szybkowaru, to bulion ten gotuję tylko w nim (wkładam do garnka wszystkie składniki, zalewam wodą, przykrywam i gotuję 20 minut na II od czasu, gdy pokaże się para). Taki z szybkowaru wydaje mi się bardziej esencjonalny, z wyrazistszym smakiem. Aczkolwiek w zwykłym garnku też wychodzi smaczny.

Bulion można przechowywać 3-5 dni w lodówce. Do trzech miesięcy w zamrażarce.

Dodatek lubczyku i tymianku jest naprawdę ważny. Zioła te dodają bulionowi smaku i aromatu. Sprawiają, że niepotrzebne jest dodawanie kupowanych przypraw z dodatkiem (o zgrozo!) glutaminianu sodu. Odstawiłam go sporo lat temu, bo było podejrzenie, że szkodzi moim dzieciom. Okazało się, że po pierwszym szoku, które przeżyły nasze kubki smakowe, zauważamy dużo więcej niuansów w jedzonych przez nas potrawach. Lubczyk mam świeży, suszę go też na zimę. Prawda, że suszony trudno kupić. Nie jest to jednak niemożliwe. Swego czasu w ofercie miała go firma Kotanyi - nie wiem, czy nadal ma. Dawno nie kupowałam.

  Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. Od jakiegoś czasu też robię domowy bulion, ale najczęściej z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulion z dodatkiem kurczaka też jest fajny :). Choć ja wolę indyka, gdy decyduję się na mięsny. Nie ma w nich hormonów, które są w kurczakach.

      Usuń
  2. Robię podobny. Zawsze narobie cały gar a potem mroże :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A bulion nie skwaśnieje jeśli jestem tam cebula?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo wiem, dlaczego miałby skwaśnieć. W każdym razie mój gotowany z cebulą kwaśny nie jest i przez 3-4 dni przechowywany w lodówce nie kwaśnieje. W sumie można tę cebulę pominąć - wyjdzie trochę inny, ale też smaczny.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...