czwartek, 21 marca 2013

Pieczony schab w ziołach

Upiec schab, żeby nie był za suchy. Umiecie? Nie jestem w tym mistrzynią. Niby znam teoretyczny przelicznik:  w 200 stopniach kilogram schabu należy piec 50 minut. Jeśli się ma większy bądź mniejszy kawałek, to należy sobie przeliczyć. Tyle teoria. Praktycznie czasami to, co upiekłam, dalekie było od ideału. 
Zainwestowałam i zaczęłam używać termometr, który mi mierzy, jak ciepłe jest mięso w środku. Pomogło.
A co zrobić, jak się zaprosiło na obiad sporo osób i akurat w sklepie nie ma odpowiednio dużego kawałka? Wszystkie pokrojone na mniejsze części? 
Iść do kolejnego sklepu? Kupić w dwóch kawałkach? I tak źle i tak niedobrze.
Hm, a jakby użyć garnka rzymskiego? Taki schab zawsze piekłam w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia. Raz wychodził przepyszny, raz mniej. Garnek rzymski przed użyciem się moczy (podczas piecznia mięso mniej wysycha), jakoś wydało mi się, że sobie poradzi z dwoma kawałkami...
No i się nie pomyliłam :)



Schab pieczony w ziołach


składniki:
  • 1 i 1/2 - 2 kg schabu środkowego bez kości (jednak lepiej żeby był w jednym kawałku)
  • marynata
    • 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka rozmarynu
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/2 łyżeczki szałwii
    • 1/2 łyżeczki mięty
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżka oleju do marynaty + olej do obsmażenia
    • 100 ml rosołu lub wody
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Rozetrzeć z solą. Dosypać  pieprz i zioła. Wymieszać. Dodać olej,rozmieszać.
Mięso umyć, osuszyć. Natrzeć równomiernie marynatą. Włożyć do żaroodpornego naczynia (lub innego naczynia z pokrywką), przykryć i odstawić na parę godzin, a najlepiej na noc.
Następnego dnia namoczyć w wodzie przez 15 - 30 minut garnek rzymski. Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Można też wziąć palnik, jak do creme brulee i opalić - chodzi o zamknięcie porów, mięso będzie bardziej soczyste. Włożyć do namoczonego garnka, podlać rosołem lub wodą, przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 190 stopni z termoobiegiem (200 bez niego). W momencie, gdy piekarnik się rozgrzeje zacząć liczyć czas. Po ok. godzinie pieczenia odkryć garnek i termometrem sprawdzić, czy mięso w środku osiągnęło już odpowiednią temperaturę (85 stopni Celsjusza). Jeśli nie, piec dalej (piekłam już odkryte z wbitym termometrem). Gdy temperatura będzie taka, jak chcemy, wyjąć garnek z mięsem, przykryć i odstawić na 10 minut - równomiernie rozchodzą się soki, potrawa jest smaczniejsza.
Od razu podawać - jeśli chcecie zjeść na ciepło. Lub zostawić do ostygnięcia.

W przypadku, gdy piecze się w naczyniu żaroodpornym lub rękawie, należy  nagrzać piekarnik. Gdy jest już ciepły, szybko obsmażyć mięso, włożyć do naczynia lub rękawa i do piekarnika. W przypadku rękawa nie podlewać, można za to położyć parę kawałeczków masła na mięsie. Od razu zacząć liczyć czas.
Gdy nie macie termometru, to pozostaje policzyć sobie wg. wzoru (1 kg mięsa - 50 minut, proporcjonalnie więcej lub mniej, to proporcjonalnie dłużej lub krócej). Metoda ta jest wg. mnie niedoskonała i wymaga ćwiczeń w dojściu do perfekcji. Wszak każdy piekarnik grzeje inaczej. Inna sprawa, że nigdy takiego schabu nie wyrzuciłam. Przesuszony mimo wszystko zjadaliśmy ze smakiem, niedopieczony kroiłam na plastry i po prostu chwilę obsmażałam. Pyszny był.

Schab ten jest dobry na ciepło jako danie obiadowe. Jeszcze lepszy na zimno cienko pokrojony. Dobrze się przechowuje w lodówce przez 4-5 dni. Dłużej nie próbowałam :).


Jeszcze jedno. Późnym latem suszę sobie szałwię i miętę. Między innymi na potrzeby tej marynaty. Wcześniej, gdy tego nie robiłam i nie miałam zupełnie jak zdobyć tych ziół, ratowałam się kupowaniem ich w aptece w torebkach. Nie wiem, czy to najlepszy sposób. W każdym razie się sprawdzał. 


6 komentarzy:

  1. Bardzo aromatyczny ten Twój schab. Też używam termometru do mięsa i od kiedy go mam nie wysuszam pieczeni.
    Galaretka i smalczyk od schabu na chlebek, mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie na któryś z Twoich chlebków :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Lubię, oj lubię z nim kanapeczki. Rzeczywiście idealny :)

      Usuń
  3. A ja właśnie szukam dobrego przepisu na pieczony schab. I chyba znalazłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się spodobał. Mam nadzieję, że również będzie Ci smakował po upieczeniu :).

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...