środa, 27 marca 2013

Wiosenno - wielkanocne kruche ciasteczka


Na Wielkanoc muszą być mazurki. Bez nich sobie nie wyobrażam tych świąt. Już prędzej bez babki, paschy czy sernika. Piekę zazwyczaj parę spodów z kruchego ciasta, a potem dogotowuję do nich nadzienia i ozdabiam, jak umiem. Odkąd trafiłam na przepis na kruche ciasto Michela Roux (i odkąd mam urocze foremki :)) nie mogę sobie odmówić i piekę malutkie ciasteczka. Cieszą oko, wprowadzają wiosenno-świąteczny nastrój, kuszą by je zjeść. Cześć wykorzystuję do ozdobienia mazurków. Fajne są.



Wiosenne kruche ciasteczka

składniki na 2 blachy (a może i więcej) drobnych ciasteczek:
  • 125 g mąki tortowej + do podsypywania
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko (najlepiej z wolnego wybiegu, z 1 lub 0)
Z podanych składników zagnieść ciasto (tak jak w przepisie na kruche ciasto), uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni (bez termoobiegu 180).
Podzielić ciasto na dwie części. Podsypując mąką rozwałkować jedną część na grubość 2-3 mm. Ważne by była to mniej więcej taka sama grubość, bo inaczej ciasteczka będą się nierównomiernie piekły: jedne będą jeszcze niegotowe, drugie zaczną się przypalać. Wyciąć foremkami ciasteczka, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Resztę ciasta zebrać, zagnieść z pozostałym, rozwałkować itd.
Piec ok. 8 - 10 minut na jasno złoty kolor. Studzić na kratce. Przechowywać do tygodnia w szczelnej puszce lub słoju.



2 komentarze:

  1. Mamy podobnie,bo ja też uwielbiam to kruche mistrza Roux.
    A mazurki,pascha i baby muszą u mnie być.
    Twoje kruche ciasteczka bardzo mnie zainspirowały i pomyślałam,że może też je upiekę...
    Pozdrawiam Cię świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szalenie mi miło, że moje ciasteczka Cię zainspirowały.
      Pozdrawiam świątecznie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...