wtorek, 28 lutego 2012

Sellou - arabskie trufelki

Najpierw był szok. 
One nie są słodkie!!!!!
No w każdym razie nie za bardzo, a nawet można rzec, że umiarkowanie ;).
Ale dobre.


Jednak co stereotypy, to stereotypy. ;) Słodycze arabskie kojarzą mi się z przeraźliwie słodką baklavą. Z miodem i syropami. Chałwą, sezamkami i marcepanem.

Jeszcze są zapachy. Kardamon, sezam, kumin. Woda różana i pomarańczowa. 
Bogate, ciężkie, ale jakże wspaniałe.
Sellou też pachną - przeuroczo.
MMŻ potrafi otworzyć puszkę, w której leżą, aby tylko powąchać ;).

Sellou
Składniki:
  • 5 dag sezamu
  • 5 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżki nasion anyżku (wielbiciele spokojnie mogą dać całą ;) )
  • 25 dag mąki
  • 16 dag rozpuszczonego masła (może być roślinne, może zwykłe, ale pewnie najlepiej sprawdza się tu klarowane) 
  • 5 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blachę włożyć migdały wymieszane z olejem i uprażyć aż zbrązowieją. Nie trwa to długo, warto od czasu do czasu pomieszać i uważać, żeby się nie spaliły. Wyjąć, trochę przestudzić, przełożyć do blendera. 
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 stopni.  Wstawić mąkę wsypaną do sporej blachy. Uprażyć na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. To trwa z kolei całkiem długo, ale uważać też trzeba. 
Gdy mąka jest w piekarniku, na patelni uprażyć na złoto sezam. Też mieszać i uważać.
Przełożyć do migdałów do blendera, dodać anyż. Zmiksować na jednolitą masę. 
Gdy mąka jest już złota, a masa gotowa, rozpuścić w rondlu masło. Dodać mąkę. Wymieszać energicznie, aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, dodać pastę z sezamu i migdałów, cukier, cukier puder i cynamon. I znowu mieszać do uzyskania jednolitej masy. Formować z niej kulki, posypywać cukrem pudrem. Można ozdobić migdałowymi płatkami. 

Smacznego :)


Przepis podpatrzony w Kulinarnym Atlasie Świata dołączanym kiedyś do Gazety Wyborczej, w zeszycie poświęconym kuchni arabskiej. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...