Najpierw był szok.
One nie są słodkie!!!!!
No w każdym razie nie za bardzo, a nawet można rzec, że umiarkowanie ;).
Ale dobre.
Ale dobre.
Jednak co stereotypy, to stereotypy. ;) Słodycze arabskie kojarzą mi się z przeraźliwie słodką baklavą. Z miodem i syropami. Chałwą, sezamkami i marcepanem.
Jeszcze są zapachy. Kardamon, sezam, kumin. Woda różana i pomarańczowa.
Bogate, ciężkie, ale jakże wspaniałe.
Sellou też pachną - przeuroczo.
MMŻ potrafi otworzyć puszkę, w której leżą, aby tylko powąchać ;).
Sellou
Składniki:
- 5 dag sezamu
- 5 dag obranych i grubo posiekanych migdałów
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżki nasion anyżku (wielbiciele spokojnie mogą dać całą ;) )
- 25 dag mąki
- 16 dag rozpuszczonego masła (może być roślinne, może zwykłe, ale pewnie najlepiej sprawdza się tu klarowane)
- 5 dag cukru
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blachę włożyć migdały wymieszane z olejem i uprażyć aż zbrązowieją. Nie trwa to długo, warto od czasu do czasu pomieszać i uważać, żeby się nie spaliły. Wyjąć, trochę przestudzić, przełożyć do blendera.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 stopni. Wstawić mąkę wsypaną do sporej blachy. Uprażyć na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. To trwa z kolei całkiem długo, ale uważać też trzeba.
Gdy mąka jest w piekarniku, na patelni uprażyć na złoto sezam. Też mieszać i uważać.
Przełożyć do migdałów do blendera, dodać anyż. Zmiksować na jednolitą masę.
Przełożyć do migdałów do blendera, dodać anyż. Zmiksować na jednolitą masę.
Gdy mąka jest już złota, a masa gotowa, rozpuścić w rondlu masło. Dodać mąkę. Wymieszać energicznie, aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, dodać pastę z sezamu i migdałów, cukier, cukier puder i cynamon. I znowu mieszać do uzyskania jednolitej masy. Formować z niej kulki, posypywać cukrem pudrem. Można ozdobić migdałowymi płatkami.
Smacznego :)
Przepis podpatrzony w Kulinarnym Atlasie Świata dołączanym kiedyś do Gazety Wyborczej, w zeszycie poświęconym kuchni arabskiej.
Dołączam go do akcji: II Festiwal kuchni arabskiej i Wegańskie słodkości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz