wtorek, 10 lipca 2012

Lody, lody dla ochłody - z truskawek i jogurtu

 
Nie są bardzo słodkie, kremowe, ciężkie. Są takie, jak lubimy. Troszkę kwaskowate, leciutkie. Najlepsze tuż po ukręceniu. 
Jakoś tak się stało, że jeszcze w tym roku ich nie jedliśmy, a tu truskawki już się kończą. Niedopatrzenie! Trzeba to koniecznie naprawić. 

Wiecie, że lody znali w Cesarstwie Rzymskim? Mieszali śnieg z owocami i miodem i raczyli się orzeźwiającym smakołykiem. A śnieg brali ze stoków Alp. Prawda, nieprawda? Byli pierwsi czy wyprzedzili ich Chińczycy?

Moja mama opowiadała, że babcia miała maszynę do lodów na korbkę. Niestety jej nie pamiętam. Pewnie się zepsuła i ją wyrzucili :(. Były to dwa pojemniki: większy i mniejszy.  Szło się do lodziarni po lód. Wkładało do wiadra i biegło do domu. Lód umieszczało się w większym, drewnianym pojemniku, sypało na niego sól. Do mniejszego wlewało się masę, która miała się stać lodami, wstawiało do większego z lodem i kręciło. Na balkonie. Właściwie dlaczego na nim?
A jeszcze wcześniej, gdy babcia mieszkała na wsi, zimą wycinało się bloki lodu ze stawu. Przynosiło do piwnicy, okładało słomą. Topił się powoli, długo wytrzymywał. Latem był jak znalazł.
Maszyna do lodu to też dwie metalowe miski i trzepaczka do piany ;). Do większej wkłada się lód, posypuje solą. Stawia się na to mniejszą z przyszłymi lodami i ubija. Hm. Pianę z białek ubijam przy pomocy miksera. Lody też wolę zrobić korzystając z elektryczności i mojej maszyny działającej według znanej i wykorzystywanej od lat zasady. Tylko zamiast lodu z solą używam zamrożonej misy :D.



Jogurtowe lody truskawkowe

składniki na ok. 1200 ml lodów: 
  • 500 g truskawek
  • 160 g (ok. 2/3 szklanki) cukru
  • 450 ml jogurtu
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Zmiksować z cukrem i jogurtem. Wstawić do lodówki, żeby masa dobrze się schłodziła. Podobno najlepiej na 24 h (chyba jednak to przesada). Ukręcić lody. 



Lody można kręcić w maszynie. Można też masę wstawić np. w metalowej misce do zamrażalnika i co godzinę wyjmować i miksować. Po 4-5 godzinach powinny być gotowe. Ten zamrażalnik i miksowanie znam z teorii, nie wypróbowałam. Moja babcia, gdy nie miała już maszyny, wstawiała po prostu masę do zamrażalnika (robiła lody waniliowe, na mleku i jajkach, jednak inne). Pyszne lody miały w sobie kryształki lodu - to trochę przeszkadzało



Lód z solą to znana od dawna mieszanina zamrażająca. Potrafi osiągnąć temperaturę -21,5 stopnia Celsjusza. Chce się rozpuścić, dąży do równowagi z otoczeniem i odbiera z niego ciepło. Maszynka mojej babci zewnętrzny pojemnik miała z drewna, które jest izolatorem i niechętnie oddaje ciepło. Słusznie, tym więcej było pobierane ze środka i w efekcie powstawały lody.

Takie domowe lody są pyszne tuż po ukręceniu. Można je przechowywać w zamrażarce, ale twardnieją na kamień. Przed podaniem należy wyjąć i poczekać chwilę (nawet z 10 minut), aż odtają.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...